Pressmeddelande -
SLR får 800 000 kr till fortsatt utveckling av branschvalidering för låssmedsyrket
I dagarna beviljades SLR i samarbete med Industriarbetsgivarna ett statligt bidrag på 800 000 kronor för det fortsatta arbetet med utvecklingen av branschvalidering för låssmedsyrket. En omfattande utbildningssatsning som nu går in i genomförandefasen.
– Statsbidraget möjliggör för oss att arbeta vidare med och i praktiken testa vår valideringsmodell för att säkerställa vilka kompetenser som krävs för yrket låssmed, förklarar Thorbjörn Hellman, ansvarig för kompetensförsörjning på SLR.
Det beviljade stödet är det tredje steget i arbetet att ta fram en branschvalideringsmodell för låssmedsyrket. Det första steget har handlat om att specificera kraven för vad en låssmed gör och vad branschens krav är på den samma. Steg nummer två har varit att utveckla metoder och modeller för hur man ska branschvalidera. Att validera innebär i det här fallet, lite förenklat, att titta på en persons kompetenser med hänsyn till den kompetensstandard man tagit fram; man kvalitetskontrollerar, eller rättare sagt stämmer av kompetenserna på olika sätt.
– I detta nästa tredje steg, testar vi praktiskt modellerna vi redan tagit fram i skarpt läge, säger Thorbjörn Hellman och tillägger:
– Vi utvärderar helt enkelt vår modell utifrån de pilotprojekt vi nu ska initiera och genomföra.
Satsningen går in i en genomförandefas med start i september 2022, fram till dess fortskrider arbetet med att ta fram de utvecklingsaktiviteter som pilotprojekten skall bestå i. Thorbjörn Hellman förtydligar att det kommer röra sig om samarbete med ett antal utvalda arbetsgivare inom branschen. Sammanlagt har Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, i den här utlysningen fördelat närmare 6,7 miljoner kronor till utveckling av branschvalidering inom olika yrken.
Kategorier
Sveriges Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund (SLR) bildades 1955 och är en rikstäckande organisation för lås- och
säkerhetsentreprenörer från Trelleborg till Kiruna. Vi består av 150 medlemsföretag och 60 filialer, alltså totalt 210 lås- och
säkerhetsverksamheter spridda över hela landet.