Pressmeddelande -
Femte gången SLR beviljas omfattande statsbidrag
För femte gången beviljas SLR – Sveriges Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund, i samarbete med Industriarbetsgivarna, ett omfattande statsbidrag om 600 000 kronor. Den här gången är statsbidraget avsett för utveckling av branschvalidering, en avgörande del i det framtida kompetensförsörjningsarbetet av lås- och säkerhetsbranschen.
De senaste två åren har SLR mottagit sammanlagt 1 350 000 kronor i statliga medel, bland annat för utveckling av digitalt verktyg och utveckling av modeller för branschvalidering för låssmedsyrket. Även den här gången gäller bidraget utvecklingsaktiviteter av branschvalidering som skall omfatta organisering och processledning av arbetet med att revidera befintlig kompetensstandard för låssmedsyrkena för att bättre få dessa att svara mot uppdaterade branschvalideringsmodeller.
– Det kan låta invecklat men förutsättningarna och arbetsmarknaden för låssmedsyrket ändras i takt med den övriga utveckling som sker inom branschen, förklarar Thorbjörn Hellman, ansvarig för arbetet med kompetensförsörjning inom branschförbundet SLR och fortsätter:
– Det rör sig om arbetet med att validera delkompetenser inom låssmedsyrket. Vi ser en ny verklighet där företagen i större utsträckning anställer baserat på just delkompetenser. Kort sagt behöver man inte i alla fall behärska hela låssmedsyrkets omfång idag för att få anställning och det måste vi ha i beaktan i kompetensförsörjningsarbetet.
Statsbidraget som delas ut av Myndigheten för Yrkeshögskolan skall således ligga till grund för att ta fram en uppdaterad branschvalideringsmodell där validering av delkompetenser och delkvalifikationer är möjlig. Inom SLR har man valt att kalla detta för mikromeriter och förenklat handlar det om att bryta ner yrkeskompetensen för låssmedsyrket i mindre delar. Genom att klart definiera yrkets delkompetenser och validera dessa så kan SLR tillse att det blir möjligt att lägga ihop erfarenheter och kunskaper som motsvarar en hel yrkeskompetens.
– Du kan idag till exempel vara montör som till största delen arbetar med montering av lås och passersystem men inte så mycket med andra förekommande arbetsuppgifter, förtydligar Thorbjörn Hellman och tillägger att det alltså är en delkompetens som ligger till grund för anställningen i detta exemplifierade fall.
– En person blir på detta sätt anställningsbar och kan arbeta inom och med varje delkvalifikation fortsätter han.
Utvecklingsinsatsen med delkompetenser och delkvalifikationer skall vara framtaget och slutfört i slutet av nästa år och redan nu sätter man från SLR:s sida igång med arbetet att få branschvalideringen att bättre svara mot nya krav från skola, bransch och näringsliv. Thorbjörn Hellman är den som tillsammans med kollegan Lotta Naglitsch leder arbetet från SLR:s håll.
Ämnen
Sveriges Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund (SLR) bildades 1955 och är en rikstäckande organisation för lås- och
säkerhetsentreprenörer från Trelleborg till Kiruna. Vi består av 150 medlemsföretag och 60 filialer, alltså totalt 210 lås- och
säkerhetsverksamheter spridda över hela landet.