Gå direkt till innehåll
– Det är viktigt att vi tar plats i den här kontexten, programrådens arbete har reell påverkan på hur gymnasieskolans yrkesutbildningar, där låssmed är en, utformas, säger Thorbjörn Hellman. Bilden är ett montage.
– Det är viktigt att vi tar plats i den här kontexten, programrådens arbete har reell påverkan på hur gymnasieskolans yrkesutbildningar, där låssmed är en, utformas, säger Thorbjörn Hellman. Bilden är ett montage.

Nyhet -

Yrkesutbildning och arbetsliv vid Skolverkets nationella programrådskonferens

I början på oktober samlades Skolverkets tretton nationella programråd för att konferera i samband med ny mandatperiod där SLR-kollegorna Thorbjörn Hellman och Lotta Naglitsch representerar industritekniska programmet och SLR - Sveriges Lås & Säkerhetsleverantörers Riksförbund, samt el- och energiprogrammet och Föreningen SäkerhetsBranschen.

De tretton nationella programråden diskuterar och ger råd till Skolverket i olika frågor som rör yrkesutbildning på gymnasial nivå. Programrådens syfte är att stärka samarbetet mellan gymnasieskola och arbetsliv med målsättningen att yrkesutbildningarna bättre skall motsvara arbetslivets behov. I Skolverkets nationella programråd för gymnasial yrkesutbildning finns landets samtliga tretton yrkesprogram i gymnasieskolan representerade med företrädare från bransch eller arbetsmarknad.

– Det är viktigt att vi tar plats i den här kontexten, programrådens arbete har reell påverkan på hur gymnasieskolans yrkesutbildningar, där låssmed är en, utformas. Faktum är att arbetsmöten av denna typ, som är yrkes- och branschspecifika är ett bra forum för SLR och SäkerhetsBranschen att föra fram våra kompetensförsörjningsproblem och få dom belysta av staten.

– Att SLR och SäkerhetsBranschen har representation i två programråd ger ett vidgat perspektiv för branschen i stort, framhåller Lotta Naglitsch.

– Inom SäkerhetsBranschen ser vi att det är viktigt att vi engagerar oss i nationella programrådet för att bidra till och säkerställa att branschens önskemål och behov av kompetens kommer med i den planering som görs inom utbildningssystemet, säger Jeanette Lesslie Wikström, vd på SäkerhetsBranschen.

Vill höja status och söktryck

Den allmänna uppgiften för programråden är att vara med och formulera hur yrkesutbildningarna ska se ut till innehållet och här har programrådet stort inflytande, menar Thorbjörn Hellman. I rekryteringsarbetet ligger att lyfta upp praktiska yrken och öka den andelen elever i svenska gymnasieskolor.

– En stor del i detta handlar om hur Skolverket och branscherna kan jobba för att underlätta könsöverskridande val, poängterar Lotta Naglitsch och syftar till könssegregeringen mellan olika praktiska yrkesutbildningar på gymnasial nivå, där bland annat el-programmet är kraftigt överrepresenterat av killar, medan floristutbildningen till största del består av tjejer.

Ytterligare ett gemensamt problem mellan flera branscher är att statusen för yrkesutbildningar är låg, därmed även söktrycket.

– Många tror att det är statens uppgift att elever rekryteras, men faktum är att det inte är förenat med Skolverkets uppdrag att lyfta den uppgiften från branscherna, utan det är något varje specifik bransch själva måste ta ansvar för, förtydligar Thorbjörn Hellman.

Både Thorbjörn Hellman och Lotta Naglitsch lyfter fram att man gärna samverkar med andra branscher för att hitta gemensamma anslag att locka fler till att välja en yrkesutbildning.

– Vid sidan om att höja statusen på de praktiska yrkesutbildningarna måste vi måste slå hål på myten om att precis vem som helst kan utbilda sig till ett praktiskt yrke, så är inte fallet, det krävs specifik kompetens och framhållandet av detta fick vi gehör för under konferensen, förklarar Thorbjörn Hellman.

Tillsammans konstaterar man att samtliga frågor som diskuterades kräver ett långsiktigt arbete och engagemang av både Skolverket och berörda branscher.

Relaterade länkar

Ämnen