Gå direkt till innehåll
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Nyhet -

Viktig information om CE – Ändrad betoning på högrisk och ökad tillsyn

Här kommer information och förtydliganden från Sveriges Lås- och Säkerhetsleverantörers Riksförbund med syfte att göra det enklare för maskintillverkare, maskinägare, konsulter och besiktare att öka kravefterlevnad på maskindrivna dörrar.


Förtydligande vid anbud på bristfällig upphandling i entreprenad

Fel i handlingar som leder till bristande överensstämmelse med Maskindirektivet innebär i sin tur fel i entreprenaden och ska underkännas vid entreprenadens slutbesiktning. Maskintillverkaren har då rätt att ta betalt för materialet som krävs för att åtgärda felet, eftersom byggaren ändå skulle ha fått bekosta detta om upphandlingen varit korrekt från början.

Dock innebär felet också att anbudet är bristfälligt, eftersom anbudsgivaren borde ha insett att det inte kan uppfylla lagkrav. Detta medför att maskintillverkaren normalt inte kan ta betalt för den arbetstid som åtgärden kräver, eftersom denne enligt avtal har en skyldighet att rätta felet. Detta gäller både vid utförandeentreprenad och totalentreprenad där just denna del varit styrd, det vill säga föreskriven eller specificerad av beställaren.

Vid en ren totalentreprenad, där beställaren inte har specificerat den tekniska lösningen, ligger ansvaret för hela felet – både i tid och material – på entreprenören.

Maskiner som projekterats före EN 16005:2023 + A1:2024

Den äldre standarden EN 16005:2012 + AC:2015 gäller fram till den 16 mars 2026. Maskiner som färdigställs innan dess kan utgå från den äldre standarden, förutsatt att den har varit utgångspunkt för projekteringen.

Anbud som lämnats innan införandet av EN 16005:2023 + A1:2024, men som kommer att färdigställas efter den 16 mars 2026, måste dock följa det nya regelverket – även om anbudet baserades på den äldre standarden.

Fokus har skiftat avsevärt i den nya standarden gällande bedömningen av hög- respektive lågrisk. I de flesta fall är lågriskbedömningar inte längre relevanta. Därför krävs åtgärder i de fall där en tidigare lågriskbedömning nu klassificeras som högrisk. I dessa fall är det rimligt att anbudet justeras och att maskintillverkaren ersätts för de extra kostnaderna, både för material och arbete.

Skillnaden i tolkning av högrisk mellan gamla och nya EN 16005

EN 16005:2012 + AC:2015 definierar hög risk utifrån andelen användare som är äldre, barn eller personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Detta har lett till varierande tolkningar, där entréer till flerbostadshus, förskolor och gallerior generellt har betraktats som högrisk, medan exempelvis cykelförråd ofta bedömts som lågrisk. Konsensus är dock att tidigare tolkningar har varit alltför breda och att en förtydligad riskbedömning behövs.

EN 16005:2023 + A1:2024 utvidgar definitionen av högrisk. Hög risk gäller nu inte bara när andelen utsatta personer är hög, utan även när konsekvensen av en olycka kan bli allvarlig – oavsett användargruppens andel av äldre, barn eller personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Detta innebär att en nyckelfråga vid riskbedömning blir vilken potentiell skada en maskindriven dörr kan orsaka. Skador som kan och har skett i maskindrivna dörrar är dödsfall och allvarliga personskador, vilket gör att maskindrivna dörrar i praktiken nästan alltid bör betraktas som högrisk.

För att ytterligare förtydliga detta gäller följande tumregler:

  • Dörrar med tillgänglighetskrav är alltid högrisk
  • Alla dörrar med frångänglighetskrav, som används för passage, är alltid högrisk.
  • Alla dörrar som används för passage och som kan komma i kontakt med äldre, barn eller personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga är alltid högrisk.

Tillgänglighetskrav innebär en tvingande förväntan på att personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska kunna använda dörren.

Frångänglighetskrav innebär motsvarande krav ur ett utrymningsperspektiv. Eftersom maskindrivna dörrar nästan alltid omfattas av dessa krav, blir lågriskbedömningar mycket ovanliga. De kan dock vara relevanta i exempelvis industri- eller kontorsmiljöer där automatik används av process- eller bekvämlighetsskäl på dörrar utan tillgänglighets- och frångänglighetskrav. Nedan belyses två potentiella exempel på undantag även i högriskmiljö som är relevanta att känna till.

Potentiella Undantag – Ren utrymningsdörr och Stadigvarande uppställd utrymningsdörr

En dörr som enbart används för utrymning och som varken får eller kan användas för normal passage kallas ofta för en ren utrymningsdörr. Sådana dörrar kan efter tillverkarens bedömning undantas från vissa delar av EN 16005, eftersom utrymning prioriteras över standardens krav.

En dörr som enbart används för frångänglig utrymning vid händelse av brand och som annars är stadigvarande uppställd, utan möjlighet till stängning annat än via brandlarm eller genom en manöver av särskilt instruerad och behörig personal, med direkt överblick av maskinen. Till exempel en städare som via nyckelbrytare kan växla från uppställt till stängt läge för att komma åt att städa kring dörren för att sedan ställa upp dörren igen. Sådana dörrar kan efter tillverkarens bedömning undantas från vissa delar av EN 16005. Uppställning via dörrhållarmagnet eller likande är inte att rekommendera i dessa fall om det innebär att dörren stänger om någon drar loss dörren från magnetens hållkraft eller liknande scenarion.

* Notera att detta endast är teoretiska exempel, det är alltid maskintillverkaren som ska göra en bedömning utifrån förutsättningarna i det aktuella fallet.
Tillverkare i detta avseende är den som maskindriver dörren (installerar dörrautomatiken). Inom ramen för deras riskbedömning finns möjlighet att göra vissa undantag med hänvisning till speciella funktioner som har företräde, till exempel brand. Med undantag avses sådant som kan falla in under 1.2 undantag i SS-EN 16005:2012 och i 1 scope SS-EN 16005:2023+A1:2024 som har motsvarande skrivning som utgåva 1.
Även om säkerhetsåtgärder som sensorer och klämskydd i vissa fall kan utgå så ska krav avseende vassa kanter, glas och elsäkerhet med mera fortfarande uppfyllas då det fortfarande är fråga om en maskin och maskinen ska alltid CE-märkas. Det är viktigt också att beakta att i detta tar vi endast hänsyn till EN 16005, andra tvingande krav på dörrmiljön ska också beaktas och kan påverka möjligheterna att göra dessa undantag.

Ökad tillsyn på maskindrivna dörrar

Sveriges Lås- och Säkerhetsleverantörers Riksförbund, SLR, arbetar aktivt för att skärpa tillsynen av maskindrivna dörrar. Dels kommer utbildningar att genomföras i samarbete med Svenska Byggingenjörers Riksförbund, SBR, för besiktningsmän, vilket har fått stor spridning och uppskattning inom entreprenadbesiktning. Förhoppningen är att detta ska bidra till en sundare konkurrens och att entreprenader med bristfälliga maskiner inte längre godkänns. Kurs för besiktare den 5 maj finns att boka på https://medlem.sbr.se/verksamhet/kurser/besiktning/entreprenadbesiktning-av-maskindrivna-dorrar/3734-entreprenadbesiktning-av-maskindrivna-dorrar/

SLR arbetar även för ett närmare samarbete med Arbetsmiljöverket för att effektivisera tillsynen av maskiner i drift som inte uppfyller väsentliga säkerhets- och miljökrav. Ambitionen är att efter sommaren 2025 ha en färdig process för att kunna bistå med granskning och stöd att anmäla bristfälliga maskiner för tillsyn. Detta så att vi kan ge Arbetsmiljöverket anmälningar som är väl genomarbetade med relevant information kring maskiner med uppenbara och allvarliga brister på nyinstallerade maskiner, så att Arbetsmiljöverkets arbete att komma till beslut förenklas. Med uppenbara och allvarliga brister på nyinstallerade maskiner vill vi förtydliga att vi endast kommer att ta an ärenden som har mycket goda grunder för påföljder samt fokusera på maskiner som installerats inom sex månader från det att anmälan gjorts. Medlemmar i SLR som eventuellt blir inrapporterade kommer att behandlas lika som icke medlemmar, med den enda skillnaden att SLR direkt ger stöd till medlemmen i hur eventuella brister kan rättas. Mer information kommer när denna tjänst och formulär för detta finns tillgängligt.

Lär dig mer om CE-märkning på slr.se

För att underlätta förståelsen av de förändringar som EN 16005 innebär samt hur de påverkar entreprenader och säkerhetsbedömningar, erbjuder SLR ett webinar om CE-märkning i automatiska dörrar på www.slr.se. Här får du svar på frekvent återkommande frågor. (Direktlänk: https://slr.se/ce-markning-oppet-lage/)

Vårt webinar om CE-märkning i automatiska dörrar riktar sig till:

  • Installatörer och besiktningsmän som behöver uppdatera sina kunskaper om CE-märkning och EN 16005.
  • Entreprenörer och upphandlare som vill säkerställa att deras anbud och projekt uppfyller gällande säkerhetskrav.
  • Fastighetsägare och verksamhetsansvariga som vill förstå de juridiska och säkerhetsmässiga aspekterna av maskindrivna dörrar.

Webinaret och samlad information finns öppet att dela här:
SLR – CE-märkning & Öppet läge

Vid frågor är ni välkomna att kontakta SLR:s kansli på kansli@slr.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier