Nyhet -
Mellandagsläsning: Från mjukfogare till låssmed
[Ur Säkerhetsinstallatören #4 2023]
Observera att den här artikeln är reviderad för webben. Du kan ta del av hela artikelserien om SLR Yrkestrainee i #4/23 av Säkerhetsinstallatören. Du hittar direktlänken till artikeln längre ner.
Familjelivet med små barn fick Pontus Andersson att känna att ett karriärbyte skulle vara alldeles för komplicerat, fram till att han stötte på låssmedsföretaget Låslära och SLR Yrkestrainee. Om lite mindre än ett år kan han – om allt går enligt plan – titulera sig som grundutbildad låstekniker.
Jobbet som mjukfogare hade börjat kännas enformigt för länge sedan men vägen till ett annat yrke kändes inte spikrak.
– Jag kände inte riktigt för att hoppa på någon utbildning och dra på mig CSN-lån och dessutom har jag familj med små barn så det är definitivt en ekonomisk fråga om jag skulle sluta jobba och börja plugga, inleder Pontus Andersson.
Att SLR Yrkestrainee ger möjligheten att vara anställd med lön under hela utbildningen gjorde det möjligt för Pontus att äntligen byta riktning i livet.
– Med detta kände jag att jag fick världens chans och inte hade något att förlora.
Anställdes innan utbildningen började – inblick i yrket
Redan tre veckor innan utbildningen började i SLR:s lokaler Låsteknikcentrum i Stockholm anställdes han på Låslära och fick möjlighet att följa med på olika uppdrag för att få en breddad bild av yrket.
–Även om jag jobbat 15 år på olika byggen med mjukfogning hade jag väldigt lite kunskap om vad en låssmed gör.
Michael Prietzel är vd för Låslära och den person som valde att ta in Pontus Andersson via SLR Yrkestrainee.
–Det blev en väldigt bra tajming att låta Pontus känna in yrket ett par veckor och generellt tycker jag att hela utbildningens upplägg är bästa tänkbara.
Michael har jobbat med utbildningar inom låssmedyrket i många år innan han själv startade låssmedsföretaget Låslära.
–Nyckeln är nog att traineerna får en väldigt ordentlig introduktion med den skolförlagda delen och att de sedan alternerar mellan skolan och företaget ett par månader innan de är ute på företaget heltid, förklarar Michael och fortsätter:
–Det har gjort att vi hela tiden också konkret måste fånga upp det som Pontus gjort i skolan, vilket för honom och oss framåt.
Pontus Andersson håller med och känner sig hittills nöjd med utbildningen.
–Förutom själva utbildningen har jag dessutom fått bli del av en jättehärlig blandad grupp av andra traineer. Vi har alla olika bakgrund och ålder vilket gör att vi också lär av varandra när vi ses i skolan.
Dessutom kände Pontus väldigt snabbt att låsteknikeryrket passar honom, vilket var en stor fördel menar han.
–Så här långt känner jag mig intresserad av allt yrket innefattar, men i nuläget lutar jag mot att i framtiden specialisera mig på de mekaniska delarna, även om elektroniken verkar rolig, förtydligar Pontus.
Börja lära ut på traineens nivå
Michael Prietzel förtydligar att det är viktigt att man som handledare låter traineen stegvis prova på alla delar i yrket. Anton Prietzel som framförallt är den som handleder Pontus Andersson på företaget Låslära håller med och menar att man också måste börja handleda utifrån traineens egen nivå.
–Man måste guida personen på ett ödmjukt inkännande sätt och våga låta den göra fel, förtydligar Anton.
–Där är Anton mycket bättre än jag säger Michael som menar att han själv kanske är lite mer bevakande och försiktig av sig.
Alla sätt har väl sina fördelar menar båda.
–Det får gärna bli fel men inte samma fel om och om igen, då är inte rätt person på rätt plats, fyller Michael i och förklarar att det inte är något de är oroliga för när det gäller Pontus.
En framtid inom låsbranschen
Till skillnad från sitt förra yrke ser Pontus en helt annan framtid i branschen.
–Jag kan inte se hur jag ens skulle kunna tycka att det här blev tråkigt eller enformigt om 15 år. Låssmedsyrket är definitivt mer varierat. Som mjukfogare finns det inte några speciella utbildningar eller områden man kan rikta in sig på som med låssmed, här kan man alltid vidareutbilda sig inom olika områden, framhäver han och lyfter också fram möjligheten att bli både gesäll och mästare inom yrket.
Av: Victoria E. Kiss Nylund.